MJOP voor scholen

De urgentie voor een toekomstgerichte onderhoudsstrategie voor scholen wordt steeds groter. Het MJOP vormt hiervoor de basis en biedt een goede kans om bijvoorbeeld duurzaamheidsambities hierin te verwerken. 

Een veel gebruikte methodiek om op basis van een gemiddeld gewogen onderhoudsdotatie jaarlijks een reservering te doen, is per 1-1-2024 niet meer toegestaan. Deze methode voor het rapporteren van het onderhoud was niet altijd bevorderlijk voor het doen van grote investeringen en het uitvoeren van het onderhoud. 

Een beleidsrijk MJOP sluit aan bij de visie en de toekomst van uw onderwijsinstelling en ondersteunt in het doelmatig, duurzamer en kosten effectiever beheren van uw vastgoed. Hierin wordt ook de afstemming met het IHP (Integraal Huisvesting Plan) van de gemeente meegenomen.

MJOP voor het onderwijs

De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van schoolgebouwen komt steeds meer bij de schoolbesturen te liggen. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het opstellen en actueel houden van het MJOP voor zowel de gebouwen als de installaties.

Het opstellen van het MJOP begint met een uitgebreid bouwkundig onderzoek (NEN2767) van het schoolgebouw. Hiermee wordt de conditie van het gebouw en de installaties vastgesteld. Op basis van het geüpdatet MJOP worden de onderhoudsadviezen voor de korte en voor de lange termijn gemaakt. Elk onderhoudsadvies wordt omgerekend in kosten (TCO), waardoor u inzichtelijk krijgt welke budgetten u moet reserveren. Deze onderhoudskosten worden berekend voor de komende 10 jaar en voor de totale levenscyclus van het pand (40 jaar), waardoor u niet voor verassingen komt te staan. 

In de onderhoudsadviezen wordt verduurzaming van uw pand en installaties ook meegenomen en doorgerekend in het MJOP. Hierdoor kunt u een afgewogen keuze maken om bepaalde zaken te verduurzamen.

Romy bij de verbouwing van Leerpark.png

Duurzaam MJOP

Bij School Facility ondersteunen we scholen en onderwijsinstellingen in hun duurzame ambities. Duurzaamheid is niet langer een keuze, maar een noodzaak. Scholen staan voor de uitdaging om te voldoen aan strenge wet- en regelgeving, zoals de Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML). Deze maatregelen helpen niet alleen te besparen op energie en kosten, maar dragen ook bij aan een beter milieu.

Wet- en regelgeving als basis

Wij adviseren onderwijsinstellingen over de laatste wet- en regelgeving op het gebied van energiebesparing en verduurzaming. Onze expertise in de EML-maatregelen helpt scholen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen, terwijl we samen kijken naar duurzame oplossingen die verder gaan dan alleen de basisvereisten.

Visie op duurzaamheid

Bij School Facility geloven we dat duurzaamheid niet alleen draait om het naleven van regels, maar om een bredere visie die de kern raakt van elke onderwijsinstelling. Elke school en elk bestuur heeft eigen ambities en mogelijkheden als het gaat om verduurzamen. Wij helpen scholen om een duurzame strategie te ontwikkelen die past binnen hun unieke context. Dit kan betekenen dat we samen werken aan het verbeteren van de energie-efficiëntie, het reduceren van CO2-uitstoot of het implementeren van duurzame technieken in het onderhoudsbeleid.

Verduurzaming van MJOP's

Een belangrijk onderdeel van ons werk is het integreren van duurzame maatregelen in de meerjarenonderhoudsplannen (MJOP's). Traditioneel gericht op technisch onderhoud, kunnen MJOP's tegenwoordig niet meer los worden gezien van duurzaamheid. Wij zorgen ervoor dat de plannen van scholen niet alleen gericht zijn op het behouden van gebouwen, maar ook op toekomstbestendig onderhoud. Door verduurzaming te verweven in het MJOP, maken we het mogelijk om in fases duurzame verbeteringen door te voeren, zonder grote kostenpieken en met oog voor de lange termijn.

Onze aanpak: praktisch en maatwerk

Onze aanpak is altijd praktisch en op maat gemaakt. We begrijpen dat geen enkele school hetzelfde is, en bieden daarom advies dat precies aansluit bij de behoeften en doelen van de school. Van het uitvoeren van een duurzaamheidsscan tot het implementeren van specifieke EML-maatregelen, wij staan scholen bij in elke stap richting een duurzamere toekomst.

Digitaal en dynamisch MJOP

Om een statisch MJOP te voorkomen biedt School Facility de optie om het MJOP te beheren in een eenvoudig software dat te koppelen is met een Facilitair Management Informatie Systeem (FMIS).  Door het MJOP te importeren in het FMIS, kunnen wij een dynamisch MJOP voor u verzorgen. Hiermee wordt het MJOP uitvoerbaar door digitale werkbonnen, jaarplannen en een overzichtelijk dashboard van de werkzaamheden, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het werkorderproces. Dit nemen wij volledig uit handen, zodat u zich kunt concentreren op uw werktaken.

Het FMIS van School Facility biedt een nog efficiëntere aanpak, doordat het mogelijk is het MJOP te integreren met andere facilitaire processen zoals meldingen en logboeken. Met één druk op de knop beschikt u daarnaast over een correct format van het financieel jaarverslag voor de accountant voor zowel collectief, preventief en vervangend onderhoud. 

Financiële componentenmethode

De componentenmethode wordt ingezet om de kosten van groot onderhoud te verantwoorden. Op deze manier ontstaat er een reëler en transparanter beeld van de vastgoedkosten en de kosten voor groot onderhoud. Door de inzet van de componentenmethode worden nieuwe investeringen in bestanddelen met verschillende levensduur (component) ingedeeld, geactiveerd en afgeschreven. Het opsplitsen van alle bestaande activa regels naar nieuwe componenten is in het begin veel werk, maar zorgt op termijn dat kosten beter gemanaged kunnen worden. 

Eén van de voordelen van de componentenmethode is dat de kans op groot boekverlies door desinvestering als gevolg van een vervangingsinvestering of groot onderhoud, in de toekomst relatief klein is. Verder draagt het bij aan stabielere toekomstige resultaten. 

De werkwijze van School Facility

School Facility helpt schoolbesturen op een overzichtelijke manier het MJOP te actualiseren en te hanteren in de praktijk. Wij hanteren een werkwijze die aansluit bij de regels voor groot onderhoud conform de RJ-onderwijs. 

√ Ervaren inspecteurs
De conditiemetingen en het plan wordt opgesteld door een ervaren inspecteurs.

√ Conditiemeting conform NEN 2767
Hanteren van de NEN2767 norm, een objectieve, vastgelegde systematiek voor het vaststellen van de onderhoudsstaat van bouwkundige en installatietechnische elementen.

√ Voor een periode van 10 en 40 jaar
Wij stellen een MJOP op voor 10 jaar en voor 40 jaar. Zo bieden we voor de kortere termijn zicht op wat moet gebeuren. En door het lange termijn inzicht kunnen er strategische keuzes gemaakt worden voor grote investeringen. Of als basis voor het gesprek met de gemeente over renovatie of nieuwbouw. 

√ Conform de componentenmethode
De regelgeving van de verslaglegging groot onderhoudskosten voor onderwijsinstellingen zijn aan strenge regels en voorwaarden onderhevig. De onderhoudskosten kunnen alleen nog via de componentenmethode en activatie of onderhoudsvoorziening gebaseerd op componentenniveau worden geboekt. 

Met School Facility haalt u de expertise in huis om te zorgen voor een goed fundament voor uw huisvesting. Met rapportages die aansluiten bij de behoefte van uw onderwijsinstelling en de mogelijkheid tot het digitaal beheren van het MJOP met het FMIS, kunt u uitgaan van gedegen beheer en grip op de kosten. 

Bij School Facility begrijpen we dat goed vastgoedonderhoud essentieel is voor de waarde en het functioneren van uw gebouw. Onze aanpak is gericht op het bieden van inzicht, kostenbesparingen en duurzame oplossingen die passen bij de specifieke behoeften van uw school.